Dorka gerlével
Kőmosóhegyi
drótszőrű magyar vizsla
kennel


Dorka portré

Teendők, tanácsok elveszett vizslák gazdáinak:
(reméljük sosem lessz rá szükség)

Legfontosabb: neki kell állni minél hamarabb keresni a kutyát.
Idegen helyen az elveszés helyén, vagy ahol utoljára láttuk a kutyát, érdemes valami ismerős tárgyat (pl. pokróc, gazdi pulóvere, stb) hagyni, hátha visszatér a kutya, és mivel ez az egyetlen "fix pont" esetleg ott is marad.
Természetesen napjában többször ellenőrizzük ezt a "találkozási pontot".

Ha nem vezet eredményre egy napon belül:
- az elveszés környékén (akár szomszédos településeken is)
- plakátolni
- forgalmasabb helyeken telefonszámot hagyni.
- hasznosak az internetes elveszett/talált kutyás oldalak is
(ha szükséges tudunk listát küldeni)
- lehet hirdetni helyi médiákban.

A lényeg, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet, így nagyobb az esély, hogy ha valaki látja felismeri és jó esetben visszaadja vizslánkat.

Értesíteni lehet a helyi jegyzőt (esetleg a szomszéd településekét is), mert a kóbor állatok az ő hatáskörébe tartoznak. (Vannak önkormányzatok, ahol ezt külön munkatárs végzi, ilyen esetben a jegyzői hivatalban megadják az ő adatait.)
Náluk lehet bejelenteni az elveszés tényét illetve érdeklődni az illetékes gyepmester elérhetősége felől.

Mindenképpen hasznos felvenni a kapcsolatot a helyi gyepmesterrel, illetve meglátogatni a gyepmesteri telepet, hátha már befogták. Itt az idő rendkívül sürgető, mert a telepek sajnos általában telítettek és hely szűkében bizony sok helyen altatnak... Jobb esetben igyekeznek mielőbb gazdát keresni. Sajnos az a tapasztalat, hogy nem mindíg az eredetit, mert egy vizslát van, hogy könnyebb pillanatok - és kéz alatt - eladni.

Hasonló okból érdemes felderíteni a környéken működő menhelyeket is, hátha valaki már megtalálta/befogta az ebet, csak nincs tudatában, hogy van-e, és ki a gazdája.

Ha a keresés nem vezet eredményre, érdemes felkeresni egy állatorvost, akinek van hozzáférése a chipezett kutyák adatbázisához és jelezni, hogy a kutya keresett.
Így ha leolvasásra kerül a kutyában található chip, akkor kiderül, hogy keresett és értesítik a jogos gazdit vagy minket.